Alacsony a kalóriatartalmuk, rengeteg vitamin van bennük, csak úgy, mint ásványi anyagok és rost is – így kifejezetten érdemes fogyasztani őket! A kutatók szerint napi 5-9 alkalommal kéne gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanunk.
Ám az ajánlott gyümölcs- és zöldségmennyiség fogyasztása napi rendszerességgel sokak számára nem egyszerű. Szoros napi tervek, különórák, rohanva étkezés, az egészségtelen ételek csábítása, valamint néhol a gyümölcsök és zöldségek harapós ára is jelentheti a problémát.
Szeretnéd megtudni, hogy hogyan iktass be még több gyümölcsöt és zöldséget a diétádba? Olvass tovább tippjeinkért!
Az almának, a körtének, a banánnak, a narancsnak és pa aradicsomnak nincs szüksége még hűtésre sem. A legjobb, ha mindig látható helyen, mondjuk egy tálban tartod őket a tálalótokon, pultotokon vagy az asztalotokon. Így ha nasiért indulsz, akkor így sokkal egyszerűbb és gyorsabb felkapni egyet közülük. Persze ezek mellett érdemes a sütis tálat eldugni magad elől.
A fagyasztott zöldségek elkészítése is gyors és egyszerű. Gyorsan melegítsd fel őket a sütőben vagy a mikróban. Választhatsz (lehetőleg szezonális) zöldség-keverékeket, de akár külön zöldségeket is – legyen szó borsóról, répáról, zöldbabról vagy karfiolról.
A friss gyümölcsök és zöldségek is nagyon ízletesek, de ne vedd meg őket, ha azt hiszed, hogy sokáig el fognak állni! Miután beléjük vágtál 1-2 napon belül elkezdenek tönkremenni. Ha arra törekszel, hogy minél tovább elálljanak, akkor érdemes fagyasztott vagy konzerves zöldségeket vagy gyümölcsöket választanod.
A felvágott és megtisztított salátákat már így, előre becsomagolva is megveheted! Egyszerű és gyors belőlük fogást készíteni, csak kérlek, nehogy azt hidd, hogy valóban tiszták a levelek! Rendesen mosd meg őket, mielőtt nekilátsz ételt készíteni belőlük.
A szárított gyümölcsöket, mint a mazsolát, datolyát vagy a szárított áfonyát könnyen lehet műanyag zacskóban tárolni. Ha beraksz a táskádba egy zacskónyi mazsolát, akkor egész nap nassolhatsz belőle. Emellett felszeletelt almákat, répákat, zellerszálakat is vihetsz magaddal, akár uzsonna, akár egészséges ebéd gyanánt is.
Persze nem otthon étkezni bonyolultabb lehet, ám ha gondosan megtervezed, hogy mit eszel, és elegendő figyelmet fordítasz arra, hogy elegendő gyümölcsöt és zöldséget is vigyél magaddal, akkor minden rendben lesz. Ebédre válassz a sült krumpli helyett egy salátát és igyál gyümölcslevet a szénsavas üdítők helyett. A vegetáriánus szendvicsek vagy wrapok is jó választásnak tűnnek, ugyanis általában kevés kalóriát tartalmaznak és egy szendviccsel akár 2-3 adagnyi zöldséget is elfogyaszthatsz.
Iskola után esetleg lefekvés előtt a nasi gyakran jelent egy nagy zacskó chipset, nagy tányérnyi jégkrémet vagy akár nagy pohárnyi szénsavas üdítőt is jelenthet. Ezek a nassolnivalók magas kalóriatartalmúak, és ezek mellett alacsony tápértékűek. Ám mi tudunk pár nagyszerű alternatívát ajánlani helyettük!
• A frissen szeletelt zöldségek kifejezetten finom nassolnivalók, főleg ha valamilyen mártás is van hozzá. Sokkal egészségesebbek, mint a burgonyaszirom vagy a tortilla fogyasztása. Válassz alacsony zsír-tartalmú öntetet, például francia hagymásat vagy spenótosat.
• Válassz gyümölcslevet a szénsavas üdítők helyett! A legjobb, ha a 100%-os gyümölcstartalmú leveket egy kis szódával öntöd fel, így még a szénsavas érzés is ott lehet neked, ha ezt szereted.
• Készíts ízletes házi krémeket a magas kalóriatartalmú jégkrémek helyett! Fagyasztott gyümölcsök vaníliás joghurttal, egy kis dióval megspékelve igazán fenséges!
• Egyél csokiba mártogatott epret egy egész tábla csoki helyett! Az extra antioxidánsokért válaszd az étcsokis változatot!
• A tejbe mártogatott süti helyett szavazd meg reggelinek a teljes kiőrlésű müzlit gyümölcsszeletekkel vagy mazsolával illetve alacsony zsírtartalmú tejjel!
• Tarts szőlőt a fagyasztóban a jégkrémek helyett, igazi, finom és egészséges csemegét fog jelenteni!
Salátát enni kifejezetten előnyös – rengeteg gyümölcsöt és zöldséget fogyaszthatsz el ilyen módon. A legjobb, ha salátát és felszeletelt paradicsomot, almát, körtét, bogyós gyümölcsöket, zellert, uborkát, csírát és nyers zöldbabot használsz alapanyagokként. (Persze nem mindet egyszerre!) Ezeket pedig rengeteg módon kombinálhatod, és akár minden nap másféle salátát ehetsz. Érdemes főételként is fogyasztani hetente 1-2 napon.
Ha szendvicset készítesz, mindenképpen rakj bele salátalevelet is. Emellett paradicsommal is ízesítheted, de akár felvágva, köretként fogyaszthatod mellé. Ha levest főzöl rakj bele extra zöldségeket, akár a fagysztottakat is választhatod.
Tűzd ki magad elé a napi 5-9 adag zöldség és gyümölcs fogyasztását. Ha csak egy kis segítségre lenne szükséged, akkor nézz körül receptjeink között! Emellett egy turmix-gép beszerzése is jó befektetés lehet, így magadnak készítheted el a saját gyümölcs- és zöldségleveidet!